logo podpis

                              EKONOMSKA GIMNAZIJA + EKONOMSKI TEHNIK

Petek, 4. september, 2015

ses fb logo

Prijava

::

Jedilniki

  • Na šoli je organizirana topla malica, ki jo pripravlja Slorest.

    Jedilnik je dostopen v eAsistentu.

     

    Dober tek!

:::Ob srečanju z Goranom Vojnovićem PDF Natisni
Torek, 24. avgust 2010, 06:49

Sandra Rozman, 2. c : GORAN VOJNOVIĆ in ČEFURJI RAUS!

31. 5. 2010 je na SEŠ Ljubljana potekal projektni dan. Dijaki smo spoznali Gorana Vojnovića, avtorja romana Čefurji Raus! Izvedeli smo marsikaj novega o tej zelo popularni knjigi in njenem avtorju.

Nekaj podatkov o avtorju in romanu s svetovnega spleta:

Goran Vojnović (rojen leta 1980 v Ljubljani) je filmski in televizijski režiser in scenarist. Režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine, ki je osvojil nagrado Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Kot filmski publicist sodeluje s številnimi filmskimi revijami in časopisom Dnevnik, kolumne pa objavlja na literarnem spletnem portalu beletrina.si in v študentski reviji Element. Leta 1998 je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Lep je ta svet. Čefurji raus! je njegov prozni prvenec.

Predstavitev romana

Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem diktirajo narodnjaki.

Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo čez barvito čefurščino, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja ...Iz grenkosladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje.

Roman Čefurji raus nas potegne v elegantno pripoved, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev.

 

Sandra Rozman, 2. c

 
Št. obiskov strani : 7604758

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke. Če želite podrobnejše informacije Preberite.

Ali se strinjate s prenosom piškotkov na vašo terminalsko opremo?