EKONOMIJADA 2015 NA ROŠKI

Srednja ekonomska šola Ljubljana, Roška, je bila med 16. in 18. aprilom gostiteljica mednarodne Ekonomijade 2015, največjega tekmovanja iz znanja ekonomije na srednješolski ravni. Na Ekonomijadi je sodelovalo 10 ekonomskih šol iz 6 držav članic z ozemlja bivše Jugoslavije: Srbije, Makedonije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Dogodek, ki se tradicionalno odvija že od leta 2009, je namenjen povezovanju dijakov, tekmovanju iz znanja ekonomije in spoznavanju kulture države gostiteljice. A vsem sodelujočim pomeni mnogo več. Pomeni nam obuditev in ponovno vzpostavitev dobrih odnosov naših držav, saj smo del skupne zgodovine in ozemlja. Pomembno je, da se naši dijaki med seboj spoznavajo, si izmenjujejo izkušnje, ekonomsko znanje, se družijo in tako vzpostavljajo nova prijateljstva in morda tudi odpirajo vrata v prihodnost.

Prvi dan Ekonomijade je bil namenjen spoznavanju, zato smo po uvodni proslavi, ki je bila na Roški, odšli na sprejem v Mestno občino in nato na ogled Ljubljane. Lepo nas je sprejel tudi župan občine Ljubljana Zoran Jankovič in se pogovarjal z vsemi dijaki. V petek, 17. 4., smo se odpravili proti Primorski, kjer smo se ustavili v Postojnski jami, odšli na ogled podjetja Pipistrel ter obiskali Univerzo na Primorskem. Naše druženje smo zaključili z večerjo na Srednji gostinski in turistični šoli Izola. V soboto pa se je izvajal najpomembnejši dogodek, tekmovanje Pametna ekonomija 2015, na katerem se je pomerilo 9 ekip, ki so bile sestavljene z žrebom. Ekipe so bile poimenovane po slovenskih tradicionalnih simbolih, z namenom povečanja ugleda in prepoznavnosti Slovenije, kot na primer: potica, Lipicanec, Triglav, citre, čipke idr. Zmagala je ekipa Zmaji, ki so jo sestavljali: Martina Spasova (Srednja škola Jane Sandanski iz Strumice, Makedonija), Ljubica Gjorgieva (Roška – Srednja ekonomska šola Ljubljana) in Faris Sefer (Srednja ekonomska škola iz Sarajeva). Zmagovalci so poleg priznanja prejeli še zahvalo za sodelovanje in praktične nagrade slovenskih proizvajalcev.

  

Sodelujoče šole: Srednja ekonomska šola Ljubljana, Srednja ekonomska škola iz Sarajeva, Ekonomsko-trgovinska škola iz Tuzle, Prva ekonomska škola iz Zagreba, Ekonomska škola iz Banja Luke, Prva ekonomska škola iz Beograda, Druga ekonomska škola iz Beograda, Ekonomska škola iz Čačka, Srednja ekonomska škola »Mirko Vešović« iz Podgorice, Srednja škola »Jane Sandanski« iz Strumice, Makedonija. Kot pristopna kandidatka pa je dogodku prisostvovala še Srednja škola Novi Marof iz Hrvaške.

   

 

Tea Seliškar Otrin, prof. mag.

 

 

 

 

Deli objavo

Skip to content