METODE ISKANJA DELA

PUD, počitniško delo, delo po pogodbi ,… zahtevajo proaktiven pristop. Roškarje usmerjamo v proaktivnost, uporabo aktivnih metod iskanja dela. Iz podatkov zaposlitvenega portala MojeDelo.com namreč ugotavljamo, da 80 % iskalcev zaposlitve najde delo preko aktivnih metod iskanja zaposlitve.

Poznamo aktivne in pasivne oblike iskanja dela. Razlikujejo se v količini vloženega truda, intenzivnosti komunikacije z delodajalci in proaktivnosti iskalcev dela.

Aktivne oblike iskanja dela

Mreženje je veščina širjenja vpliva prek oseb, ki nas poznajo in jih mi poznamo. Mreženje pomeni sprejemanje in dajanje. Zato je pomembno, da dijake naučimo, da jim lahko pri doseganju cilja lahko pomagajo

  • družina
  • prijatelji in znanci
  • profesorji
  • člani organizacij, v katere so vključeni

in da je potrebno širiti krog znancev, tudi tako, da vzpostavijo kontakt z osebo, ki za njih opravlja, idealno oz. sanjsko delo, ker jim bo v pomoč pri izgradnji lastne karierne poti.

Karierni sejmi

Z dijaki obiščemo Karierni sejem, ki ga organizira MojeDelo.com na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Dijaki se za obisk pripravijo tako, da preučijo podjetja, ki zaposlujejo želen poklicni profil. Na sejmu pristopijo do izbranega podjetja, kjer se osebno pogovorijo z delodajalci o znanjih, izkušnjah, veščinah in osebnostnih lastnostih, ki jih pričakujejo od kandidatov za zaposlitev pri njih. Dijaki na ta način trenirajo veščine predstavitve. Prav tako se lahko udeležijo tudi izjemno koristnih predavanj s področja zaposlovanja.

Speedrecruiting

je oblika sejma, kjer se kandidati v minuti ali dveh predstavijo, prisotni delodajalci pa potem opravijo razgovore s kandidati, ki so jih pritegnili

Skupno iskanje dela

Gre za partnersko iskanje dela ljudi različnih zaposlitvenih profilov. Pri tej obliki si pomagajo ljudje, ki niso konkurenti za isto delovno mesto tako, da na razgovorih z delodajalci, povprašajo po potrebah po sodelavcih za drugo delovno mesto. Če je odgovor pozitiven, jim predstavijo še znanja in izkušnje ter veščine iskalca zaposlitve za to delovno mesto. Iskalci se med seboj nato obveščajo o zaposlitvenih možnostih. Prednost te metode je povečevanje prisotnosti na trgu dela in s tem večje možnosti zaposlovanja.

Usmerjeno klicanje delodajalcev

Je najbolj učinkovita metoda iskanja dela. Po preučitvi podjetja, se delodajalcu iskalec zaposlitve predstavi kot reševalec problema, ki ga je med preučevanjem opazil. Namen te metode je pridobitev intervjuja.

Pasivne oblike iskanja dela

  1. Prijava na tiskane ali internetne zaposlitvene oglase.
  2. Vpis v baze zaposlitvenih agencij ali headhunterjev.
  3. Iskanje prek Zavoda za zaposlovanje in zaposlitvenih klubov.
  4. Pošiljanje prošenj na slepo.

Pri pasivnih metodah iskanja dela, iskalec pošilja prošnje in pričakuje povraten odziv od ponudnikov dela. Pri teh metodah je konkurenca večja in prav tako tudi neuspeh.

VIR: Aktulano – aktivni in pasivni pristop. Najdeno 24. 10. 2013 na spletnem naslovu http://www.studentski-servis.com/studenti/kariera/aktualno/aktivni-in-pasivni-pristop

 

 

 

 

 

 

 

Deli objavo

Skip to content