Nadstandardna ekskurzija v London 20. – 23. oktober 2012 - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Nadstandardna ekskurzija v London 20. – 23. oktober 2012

V mesecu oktobru smo organizirali nadstandardno ekskurzijo v London, ki je bila za vse nepozabno doživetje.

 

V soboto 20. oktobra smo z letalsko družbo Easyjet z ljubljanskega letališča poleteli proti letališču Stansted, kjer nas je sicer pričakalo deževno vreme, kar pa ni zmanjšalo našega navdušenja, saj je bila večerna vožnja po londonskih ulicah mimo znamenitosti nekaj posebnega. Tudi vožnja do hotela s podzemno železnico je bila za dijake zanimiva izkušnja, saj so z njo potovali prvič.

Oglejte si galerijo slik.

 

 

Naslednji dan smo si ogledali muzej voščenih lutk Madame Tussauds, nad katerim so bili dijaki navdušeni, saj so se lahko slikali z največjimi zvezdami, za dobro mero adrenalina pa je poskrbel  Chamber of Horrors. Cena vstopnic je precej zasoljena, vendar smo si z nakupom v hotelu preko interneta prihranili nekaj funtov,   predvsem pa se izognili čakanju v vrsti, tudi za obisk Towra, kamor smo se odpravili po ogledu muzeja voščenih lutk. Tukaj smo se najbolj navdušili nad Crown Jewels (kronskimi dragulji), kjer je bilo moč videti krone nekdanjih vladarjev in sedanje kraljeve družine  ter tudi druge predmete neprecenljive vrednosti. Na sploh je celoten Tower zgodovina v malem,  napolnjen z eksponati bogate angleške zgodovine.  Vsem bo nedvomno v spominu ostal pogled in sprehod po mogočnem Tower Bridgu, ki stoji tik ob Towru. Utrujeni in lačni smo si hoteli spočiti noge in napolniti želodce in odšli v picerijo;  da angleška hrana ni kaj prida, smo vedeli že prej, naše kosilo je to le še potrdilo.

Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, zato smo si parlament, Big Ben in London Eye ogledovali izpod dežnika. Pozno popoldne smo se odpravili na Covent Garden, znano tržnico, ki v lepem vremenu ponuja številne umetniške predstave, tokrat pa smo videli le eno. Dan smo zaključili na znani nakupovalni ulici Oxford Street, ki je več kot upravičila svoj sloves.

V ponedeljek smo doživeli londonski delavnik,  gneča na vlakih in podzemni železnici je bila neizmerna. Naš prvi postanek je bila Westminster Abbey, Westmistrska opatija, kjer se dogajajo vse pomembne (predvsem kraljeve) poroke in pogrebi, in kjer so pokopane znane osebe iz angleške zgodovine. Nato smo se skozi St. James Park odpravili na ogled menjave straže pred Buckinghamsko palačo. Sam park je nekaj posebnega predvsem zaradi velikega števila živali, predvsem veveric, ki prosto tekajo po parku in pri turistih prosijo za priboljške.  Še enkrat smo na lastni koži spoznali pomen besede »drizzle« (pršenje), ki smo ga imeli v kombinaciji s hladnim vetrom že kar preko glave, zato smo si premrle prste morali ogreti v enem izmed številnih Starbucksovih kavarnic.

Vsem je ostal v spominu tudi Natural History Museum, nekaterim tudi muzej dizajna Victoria and Albert Museum, tudi sprehod mimo Harrodsa, prestižne londonske blagovnice, nas ni pustil ravnodušne. Popeljali smo se z znamenitim »double-deckerjem«, vendar je navdušenje hitro uplahnilo, saj smo za nekaj sto metrov poti potrebovali več kot pol ure, zato smo se po zadnjih nakupih spominkov s podzemno odpravili proti hotelu, ker nas je naslednje  jutro čakal odhod proti letališču in nazaj proti Sloveniji.

V torek smo ponovili pot, tokrat v obratni smeri, s postaje Victoria z avtobusom do Stansteda, nato pa z letalom domov. Bili smo  utrujeni, z bolečimi podplati in mišicami, a neizmerno zadovoljni in prav vsi bi takšno izkušnjo še enkrat ponovili. Videli smo veliko, a za ogled drugih zanimivosti bi potrebovali še kar nekaj dni.

 

Tina Bogovič, prof. angleščine

 

 

 

 

 

Deli objavo

Skip to content