NAPOTKI ZA RAVNANJE V ZVEZI S KORONAVIRUSOM - Srednja ekonomska šola Ljubljana

NAPOTKI ZA RAVNANJE V ZVEZI S KORONAVIRUSOM

Za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom lahko največ storimo sami. Ker so razmere resne, se v obdobju pandemije pričakuje odgovorno ravnanje vsakega posameznika. Tukaj je nekaj napotkov za pravilno ravnanje:

  1. Ne pozdravljamo se z objemi, poljubi in rokovanjem, dovolj sta nasmeh in prijazna beseda.
  2. Če kašljamo ali kihamo, to storimo v robec ali rokav. Robec po uporabi odvrzimo v koš za smeti, nato si temeljito umijemo roke in obraz. To storimo tudi po brisanju nosu.
  3. Roke si umivamo s tekočim milom in vodo vsaj 20 sekund.
  4. Po končanem umivanju je potrebno roke dobro posušiti, najbolje s papirnatimi brisačami za enkratno uporabo.
  5. Redno si razkužujmo roke: pred vstopom v šolo, pred uživanjem hrane, po uporabi stranišča.
  6. Od osebe, ki kašlja ali kiha, bodimo oddaljeni vsaj dva metra.
  7. Izogibajmo se neposrednim stikom z neznanimi ljudmi in gibanju v množici, če to ni nujno potrebno. Izogibajmo se obiskovanju zaprtih prostorov, nakupovalnim središčem …
  8. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah  z občutkom pomanjkanja zraka
  9. Virus se prenaša kapljično in kontaktno (preko kužnih kapljic pri kihanju in kašljanju ter preko tesnega stika med osebami in preko stika s površinami, ki so onesnažene z izločki dihal ali drugimi človeškimi izločki).
  10. S temeljito higieno in odgovornim vedenjem lahko preprečimo okužbo s koronavirusom ne samo pri sebi, ampak tudi pri sošolcih, prijateljih, učiteljih, starših, starih starših in drugih sorodnikih. Pozor: z višjo starostjo se povečuje tveganje, da oseba zboli za COVID-19.

NE UKLONITE SE VIRUSU, POSKRBITE ZASE IN DRUGE!

 

Vodstvo šole SEŠ Ljubljana

Deli objavo

Skip to content