PODJETNIŠKI PROJEKTNI TEDEN 2017 – IZBOR NAJ POSLOVNE IDEJE ROŠKE 2017 - Srednja ekonomska šola Ljubljana

PODJETNIŠKI PROJEKTNI TEDEN 2017 – IZBOR NAJ POSLOVNE IDEJE ROŠKE 2017

Na naši šoli sledimo potrebam sodobnega časa in sveta. Dijaki so za nas najpomembnejši predstavniki naše prihodnosti, zato vanje veliko vlagamo. Zavedamo se, da morajo dijaki poleg usvajanja splošnih in strokovnih znanj še posebej razvijati veščine, kot so ustvarjalnost, inovativnost, proaktivnost, podjetnost, komunikativnost, timsko delo, odgovornost ter znanje o konkretnem reševanju problemov. Kajti le z znanjem in veščinami bodo kos izzivom v 21. stoletju.

Tako naše mlade Roškarje učimo vrlin podjetništva in podjetnosti. Teh se učijo tako pri rednem pouku, v podjetniškem krožku kot tudi v okviru PODJETNIŠKEGA PROJEKTNEGA TEDNA, ki smo ga letos decembra 2017 organizirali tradicionalno že šestič in ga zaključili z izbiro »NAJ POSLOVNE IDEJE ROŠKE 2017«. To je teden, v katerem dijaki po metodi d.school na inovativen, kreativen in ustvarjalen način oblikujejo kreativne poslovne zamisli v okviru šolskega prostora ali širše okolice.

Kako je podjetniški teden potekal, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Odločitev o naj poslovni ideji Roške pa je vsako leto zelo težka.

Ker želimo, da so poslovne ideje dijakov kar se da strokovno in nepristransko ocenjene, smo v strokovno komisijo povabili zunanje člane. Ti so:

  • Marija Žabjek, ekonomistka in naša nekdanja ravnateljica,
  • Maja Gačnik, direktorica podjetja LEGAMA d.o.o., zastopnica za LEGO education,
  • Gregor Strnad, mladi podjetnik, po rodu Ljubljančan, po duhu prebivalec Šanghaja. Ljubitelj kitajske kulture, soustanovitelj poletne šole v Šanghaju, v prihodnjem letu pa načrtuje tudi širitev svoje podjetniške sposobnosti še v Šenzen.
  • Alen Pliberšek, prihaja iz podjetja Mik Celje, ekonomist, kjer kot sin lastnika podjetja opravlja najrazličnejša dela in naloge.

Pred strokovno komisijo se je izmed 36 ekip predstavilo 9 najizvirnejših.

Na letošnjem podjetniškem tednu je bila kot NAJ POSLOVNA IDEJA ROŠKE 2017 izbrana ideja Luminoclean. 

Idejo so razvili dijaki: Kristina Ažbe, Matic Lavrič in Dan Grešak. Luminoclean je idealna rešitev problema nezadostne higiene na avtobusih in drugih javnih prevoznih sredstvih. Gre za držalo, na katerem se bakterije ne samo da ne morejo razviti, zaradi posebnega materiala – plastike s srebrovim aditivom, ampak jih dodana UV lučka tudi uniči. Luminoclean uničuje bakterije tudi v ozračju in na ostalih površinah prevoznega sredstva. S tem pripomore k znižanju ravni okužb in alergij in splošni, boljši higieni na avtobusih. Glavne prednosti izdelka Luminoclean so, da je relativno poceni, ima dolgo življenjsko dobo, je preprost za izdelavo in inštalacijo ter je okolju prijazen.

Dijaki so idejo razvili pod mentorstvom profesorjev Jasmine Didić Horvat, Zdenke Sušec, Tanje Trček Pelko in Matica Pilka.

Drugo mesto v finalu je osvojila ideja Doživljajski park Drago. Avtorja poslovnega modela sta Nik Dobnikar iz 4. B in Jana Grlica iz 4. C., mentorja pa profesorica Tea Seliškar Otrin in Matic Pilko.  Doživljajski park Drago je park, v katerem imajo obiskovalci možnost spoznati Slovenijo na enem mestu v eni uri na zanimiv in razburljiv način.

Avtorice tretje uvrščene ideje Zabavna dlaka so Neira Bosnić iz 2. B, Lara Bolf iz 2. C in Kaja Bostner iz 3. B. Dijakinje so pod mentorstvom prof. Ljane Sluga in Tee Seliškar Otrin s svojim poslovnim modelom Zabavna dlaka reševale dva problema: zagotoviti kvalitetno varstvo otrok (brez telefonov, tablic …) in razvedriti živali iz zavetišča. Rešitev so si zamislile v najetem prostoru v nakupovalnem centru. Dekleta bi se povezala z zavetišči in malčki, ki bi jih starši zaupali v varstvo in bi se na ta način družili s hišnimi ljubljenčki. Tako bi otroci lahko vsaj malo potešili željo po druženju z malimi živalmi, ki je v domačem okolju velikokrat neuresničljiva.

Pred strokovno komisijo se je v finalu predstavilo še šest ekip:

INFORMATIVKO ZD –  avtorji: Eva Meglen, Chiara Keber, Jeanette Dermastja Kejžar, Sara Grum, Maja Kovačevič.

HALO HRANA –  avtorji: Lara Grabež, Rejhan Tričić, Sara Vujanić, Ines Topić Beganović, Arlinda Veliqi.

VODEKS –  avtorji: Aldijana Šlivar, Anže Kokalj, Uroš Lazić, Ula Tkalec, Vanesa Benedik.

RAPPUN–  avtorji: Pina Hrovat Svetičič, Medina Kulavzović, Lejla Ljubijankić, Luka Klepač.

SPORTSWINNER – avtorji: Tim Keber, Tamara Medić, Albin Muhović, Blaž Smodiš, Mark Žmuc.

ROKOVOZ – avtorji: Tijana Janković, Lidija Kaurin, Safija Jusufoska, Lea Firšt, Nika Kuharič.

Sočasno pa smo vsem poslovnim idejam omogočili, da se predstavijo na Facebookovi strani šole – Srednja ekonomska šola Ljubljana Roška. Sodelovalo je 12 idej in idejo z največ všečki – Chill klopca, smo tudi lepo nagradili.  Več na: https://www.facebook.com/roskasesljubljana/posts/1307945559311832

Chill klopca – Ekonomski tehnik ROŠKA

 

Pripravila: Srednja ekonomska šola Ljubljana, Roška

 

Deli objavo

Skip to content