Razstava GT 613 učitelja Mirana Kreša v Galeriji Kresija

Miran Kreš, učitelj umetnosti  na Srednji ekonomski šoli Ljubljana, z razstavo GT 613 predstavlja novo serijo slik, pri ustvarjanju katere je pozornost namenil eksperimentiranju s svežimi, za slikarstvo neobičajnimi pristopi. V svojih delih zmeraj posega po osnovnih likovnih prvinah, s katerimi oblikuje pristor in oblike na slikarski podlagi, a z vpreljavo interdisciplinarnih znanj in praks razširja meje sodobnega slikarstva. 

T. i. anagliptične slike ali anaglifi tvorijo razstavo na videz mirujočih linij, likov in teles, ki jih umetnik naslika v pravilnih razmerjih komplementarnih barv ali jih v njih obdaja ter s tem ustvari pogoje, da s pogledom skozi 3D očala slike oživijo in oblike na njih stopijo iz slikarskega ozadja ali vanj rahlo potonejo.

Ob nadetju in snetju anaglifnih očal se umetnik poigrava z gledalkino/gledalčevo vidno zaznavo in jo/ga izzove k vstopu v analogen virtualen prostor, kjer pogled usmerja na enostavne oblike nebesnih, od katerih se odbija zvezdna svetloba, in abstraktne medprostore, ki nastajajo med upodobitvami namišljnenih orbitalnih poti. Vodilo razstave GT 613 je odkrivanje planatarnih sistemov in Zemlji podobnih planetov v vesolju.

Razstavo si lahko ogledate med 8. in 29. junijem v Galeriji Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana, in sicer:

ponedeljek – petek: 10.00-18.00

sobota: 10.00-12.00 in 12.30-14.00

nedelja: 10.00-13.00

Vstop prost. Vljudno vabljeni.

Deli objavo

Skip to content