Start up vikend podjetništva za učitelje - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Veliki podjetniški pok v zgodovini slovenskega šolstva s pomočjo Javne agencije SPIRIT Slovenija

Zdenka Sušec 

Od, 25. 9. do nedelje 27.9., se je v prostorih NLB- Center inovativnega podjetništva, odvijal prvi startup vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva šol – http://www.podjetniski-portal.si/o-podjetnistvu/vikend-podjetnosti-za-ucitelje-profesorje-in-vodstva-sol na katerem je sodelovala tudi Srednja ekonomska šola Ljubljana, Roška.

Startup vikend je pod organizacijo Javne agencije Spirit zelo lepo uspel.   Navzoči profesorji ter učitelji so bili zelo zadovoljni. Stopili so iz cone udobja v cono neznanega. Svojo izkušnjo bodo lahko prenesli na dijake in učence.

Srednja ekonomska šola Ljubljana 1

Strokovna mentorja dogajanja sta bila Lojze Bertoncelj in Milan Golob 3Dlean, pedagoški mentorji pa smo bili:  iz Srednje ekonomske šole Ljubljana: ravnateljica mag. Andreja Preskar in Zdenka Sušec, prof.  ter Janez Gorenc, prof. iz gimnazije Novo mesto.

Srednja ekonomska šola Ljubljana 2

21. stoletje zahteva od profesorja in dijaka oziroma učenca nove vsebine,  nove metode, kompetence in veščine dela s katerimi bodo lahko dosegli želene vzgojno-izobraževalne cilje.  Svet se je v zadnjih 50 letih drastično spremenil. Čisto na mestu je, da se vprašamo:  Ali res poznamo dijaka 21. stoletja? Ali res vemo, kaj je tisto, kar naj bi se mladi naučijo v šoli, da bodo odhajali v življenje opolnomočeni za delo, ki ga bodo opravljali po končanem šolanju? Ali mlade vzgajamo v duhu ustvarjalnosti in podjetnosti, da se bodo lahko soočili z izzivi sodobnega sveta? Na Srednji ekonomski šoli Ljubljana že nekaj let poskušamo v naše šolsko okolje vnesti dizajnerski način razmišljanja. Dizajnerski način razmišljanja prinaša svežino misli in idej in na zelo praktičen način išče možnosti  in rešitve za uporabnika. Ta metoda zahteva veliko dela in malo govorjenje. Proces vključuje testiranje v vsaki fazi procesa in omogoča, da se vrnemo nazaj k posameznim fazam, če ugotovimo, da izdelek ne ustreza temu, kar rešuje problem uporabnika.  Pri tej metodi dela sproti preverjamo naše misli, ideje, prototipe in modele, ki jih razvijamo. Vsako leto na šoli organiziramo Podjetniški teden, kjer razmišljamo o problemih našega okolja in kulture ter iščemo nove rešitve. Z ustvarjalnostjo se ne rodimo, potrebno jo je razvijati. Združimo se v ustvarjanju pozitivnih sprememb. Več o Srednji ekonomski šoli Ljubljana in našem delu si preberite na: www.seslj.si ali si oglejte prispevek spodaj.

 

Deli objavo

Skip to content