Zaključek projekta Škrlatna jadra

23.12.2015 se je na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani zaključil plesni projekt Škrlatna jadra. Dijaki Srednje ekonomske šole Ljubljana so plesali na odru in očarali s svojo energijo. 

Srednja ekonomska šola Ljubljana

Projekt je obeležil 135 rojstva ruskega pisatelja Aleksandra Stepanoviča Grinevskega (psevdonim Aleksander Grin) . Njegovo pripoved Škrlatna jadra,  idilično ljubezensko zgodbo, ki prikazuje moč ljubezni in ujetost malega človeka v moč usode, smo uokvirili  v plesno predstavo, katere glavni cilj je bil prikaz problemov širše družbene skupnosti današnjega sveta, saj so vedno in znova izobčene različne kulture, narodnosti, etnične skupine, subkulture ali starostne skupine ljudi. Koreografinja si je ogledala prostor, kjer je v mesecu oktobru, novembru in decembru izvajala plesne vaje z dijaki. Tedensko je izvedla v povprečju 10 ur s štirimi skupinami dijakov (hip hop skupina; skupina, ki predstavlja jadra;  skupina, ki predstavlja morje; dva solista). Tedenske plesne vaje so bile izvedene po dogovoru z nastopajočimi dijaki. V istem času so potekale lektorske vaje za beročega dijaka in dijakinjo.

Srednja ekonomska šola LjubljanaNa šolski predstavi  23. 12. 2015, ki se je odvijala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana,  sta dijaka prebrala kratko obnovo zgodbe, najprej v ruščini in nato v slovenščini. Dijaki so nato odplesali plesni del predstave, ki je trajala približno 15 minut. V projekt je bilo vključenih 17 dijakov v starosti od 15 – 20 let. Dijake je vodila ukrajinska plesna učiteljica Iryna Stanković. Dijaki so pridobili na samozavesti ter se urili v disciplini in športnih dejavnostih. Gledalci smo doživeli estetski učinek ob gledanju predstave.

 
 
Vodja projekta: Bojana Dragoš, prof. angl., Srednja ekonomska šola Ljubljana

Objavila: Tea Seliškar Otrin, prof. mag., Srednja ekonomska šola Ljubljana

Deli objavo

Skip to content