2. tradicionalni božični sejem učnih podjetij

Roško koledarsko leto 2023 smo 21. decembra zaključili z 2. tradicionalnim božičnim sejmom učnih podjetij. Dijaki 3. in 4. letnikov so predstavili svoja učna podjetja in njihove izdelke, ki so bili tudi naprodaj.

UP TEAFUEL, d. o. o., specializirana trgovina s čaji

Naša zgodba temelji na kulturi pitja čajev in želji, da bi tudi mladi uživali in se družili ob pitju različnih čajev. Ponujamo 8 različnih vrst čajev, ki so povezani z 8 slovenskimi mesti. Povezani smo z lokalnimi pridelovalci čajev, smo ekološko usmerjeni in trajnostno naravnani. Sami pripravljamo različne mešanice čajev in jih pakiramo v ekološke papirnate vrečice. Poleg domačih čajev našim strankam ponujamo tudi domače piškote in pecivo.

UP RETROŠKA, d. o. o., trgovina z rabljenimi oblačili

Poslovna ideja za ustanovitev učnega podjetja je bila spodbuda k recikliranju in ponovni rabi oblačil. Poslanstvo učnega podjetja je trajnostna naravnanost in posledično prispevanje k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Učno podjetje je družbeno usmerjeno, saj želi sodelovati tudi s humanitarnimi organizacijami, da bi bila rabljena oblačila dostopna tudi socialno najšibkejšim.

UP FAIR, d. o. o., specializirana trgovina naravne kozmetike

Ugotovili smo, da je na trgu preveč kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo veliko umetnih dodatkov, ki so lahko zdravju zelo škodljivi. Kozmetična industrija je žal velik onesnaževalec okolja in velik potrošnik električne energije. Poslanstvo učnega podjetja je, da ljudem ponudimo popolnoma naravno kozmetiko, brez barvil, dišav, umetnih dodatkov in alkohola. Z našimi izdelki bi ljudem pomagali k izboljšanju zunanjega videza na naraven in zdrav način. S tem bi veliko naredili za boljše počutje in ljudem povečali samozavest.

UP MEDTKA, d. o. o.

Na sejmu učnih podjetij smo predstavili našo kolekcijo dišečih mil, svečk in parfumov iz medu. Izbor ideje za prodajo dišečih mil, svečk in parfumov je bil rezultat glasovanja. Vsaka skupina znotraj našega podjetja je imela svojo vlogo pri pripravah na sejem. Nekateri so se posvetili administrativnim nalogam, učenju izdajanja računov, drugi so se posvetili oblikovanju marketinških materialov, kot so letaki, priponke, katalogi, ki so našim izdelkom dodali pridih privlačnosti. Tretja skupina pa se je popolnoma posvetila ustvarjanju dišečih mil, svečk in parfumov, ki so navdušili obiskovalce sejma. Na sejmu učnih podjetij smo se vsi združili in s strastjo predstavljali naše izdelke. Prodaja izdelkov, za katere vemo, da smo se resnično potrudili, je bila izjemna izkušnja, ki nas je kot ekipo še dodatno povezala.

Hvala vsem, ki ste nas podprli na sejmu, in se že veselimo nadaljnjega sodelovanja ter ustvarjanja novih dišečih doživetij za vas!

UP ŠOPKARIJA, d. o. o.

V svetu, kjer se življenje prepleta z edinstvenimi trenutki, se rodijo ideje, ki pustijo trajen vtis v naših srcih. Podjetje UP Šopkarija, d. o. o. ima vizijo postati vodilni ponudnik kreativnih in unikatnih šopkov na slovenskem trgu. S strastjo do umetnosti obdarovanja, smo ustvarili podjetje, kjer šopek ni le darilo, temveč prava umetniška kreacija. Priprave na sejem so bile naša priložnost, da se preizkusimo. Z natančnim načrtovanjem in skrbno razdeljenimi nalogami smo zagotovili, da smo prišli na sejem s privlačnimi artikli, kreativnim marketinškim materialom in posebno nagradno igro, s katero smo poskušali pritegniti pozornost obiskovalcev.

Veselimo se nadaljnjih ustvarjalnih izzivov in trenutkov, ki jih bomo doživeli v učnem podjetju.

Učno podjetje CANDLE SPARK, d. o. o., je  na svoji stojnici predstavilo ročno izdelane praznične sveče z aromatičnimi vonji evkaliptusa in limone, ki so jih dijaki, zaposleni v tem učnem podjetju, zjutraj, pred začetkom pouka, še v temi izdelali pod budnim očesom profesorice Jerce Mandelj. Glavna dejavnost podjetja je sicer izdelava in prodaja visoko kakovostnih sveč, katerih dodana vrednost za kupce je vzbujanje občutka topline in prebujanje čutov s privlačnimi aromami.

Učno podjetje ČOKOLADNI RAJ, d. o. o., ki se ukvarja s peko čokoladnih sladic, je na svoji stojnici prodajalo povsem sveže, doma pečene čokoladne brownije. Z vizijo, predstaviti poslovanje prepoznavnega butičnega izdelovalca čokoladnega peciva na lokalnem trgu, je zaposlenim uspelo ustvariti več kot le dobre čokoladne sladice – pravi čokoladni raj. Pecivo so pohvalili tako učitelji kot učenci.

Učno podjetje ONLYSOCKS, d.o.o., se ukvarja z izdelavo in prodajo modnih nogavic, pri tem pa upošteva načela trajnostnega razvoja, sodeluje pri skrbi za okolje ter se naslanja na uporabo naravnih materialov in na lokalne podizvajalce. Povezanost z lokalnim okoljem se kaže tudi pri izbiri modnih smernic, saj so se zaposleni poleg mladostnih trendov odločili pokazati tudi svojo povezanost s šolo in v eni izmed modnih variacij uporabili logotip šole.

Učno podjetje NATURAL BLOOM, d.o.o., izdeluje naravno kozmetiko. Na sejmu učnih podjetij je trgovalo z doma izdelanim pilingom za telo in roke. Zaposleni v podjetju se trudijo, da bi bila lepota dostopna vsakomur, pri tem pa potrošnikom ne bi bilo treba posegati po kozmetiki, obdelani z nevarnimi kemikalijami. Zato menijo, da trend naravne kozmetike predstavlja priložnost za podjetništvo.

Učno podjetje LANDARE, d.o.o., se ukvarja s prodajo in vzgojo rastlin. Na sejmu učnih podjetij so prodajali božično žito v različnih lončkih, stojnica pa je bila okrašena z zelenjem. V podjetju želijo z rastlinami olepšati domove, vplivati na boljše počutje in izboljšati zrak v prostoru. Dodana vrednost njihovega proizvoda se kaže tudi kot boljša energija v prostoru, rastline so koristno darilo in zmanjšujejo stres.

Učno podjetje VITAGUMI, d. o. o., je na sejmu učnih podjetij prodajalo okusne vitaminske bonbone, ki  so vsebovali vitamine C, E, D, magnezij in cink ter multivitamine. Takšni proizvodi so pisani na kožo današnjim modernim in sofisticiranim potrošnikom, učenci, zaposleni v podjetju, pa želijo v panogi graditi inovativno noto.

Učno podjetje MAGIC SCENT, d.o.o., se ukvarja s proizvodnjo parfumov in drugih dišav. Podjetje, ki svojim kupcem ponuja dodano vrednost v obliki edinstvene izkušnje vonjev, je na sejmu učnih podjetij trgovalo s kopico proizvodov – tako so prodajali osvežilce zraka s palčkami različnih vonjev, dišave za avtomobile in kremo za roke.

V 3. a smo ustanovili UP ZBUDILKA, d. o. o.. Naše učno podjetje se ukvarja s prodajo budilk, ki so prilagojene vsakemu posamezniku. Idejo zanj smo pridobili iz našega skupnega problema: zbujanje in zamujanje v šolo. Glede na ta problem smo v ponudbo vključili budilke, ki so trajnostne, igrive, zanimive in nas motivirajo, da smo vedno pravočasni. Ponujamo najrazličnejše budilke, s katerimi se lahko poistoveti vsak posameznik. Še posebej ponosni smo na naše unikatno ročno poslikane ure s slovenskimi pregovori o času. Naš slogan se glasi: Just don’t sleep!

V 3. c smo ustanovili UP TOVARIŠ, d. o. o.. Ukvarjamo se z razvijanjem socialnih sposobnosti mladih in medvrstniškimi odnosi brez elektronskih naprav. S tem rešujemo družbene probleme in skušamo v naše podjetje vključiti čim več otrok. Podpiramo komunikativnost, povezanost in enotnost. Ponujamo različne oblike druženja, kot so delavnice, razni izleti in športni tabori. Naš slogan se glasi: Wild and free!

V 3. d smo ustanovili UP VESELI REPKI, d. o. o.. Kot ljubitelji živali, smo zaznali problem, da so hišni ljubljenčki zaradi prezaposlenosti svojih lastnikov prepogosto zapostavljeni. S svojo dejavnostjo, tj. nego in varstvom hišnih ljubljenčkov, skušamo pomagati lastnikom, da so brez skrbi lahko odsotni dlje časa. V svojo ponudbo vključujemo različne načine varstva in nege hišnih ljubljenčkov. Ponudbo smo popestrili tudi z zdravimi priboljški in pripomočki. Naš slogan: Veselje, ki se nikoli ne konča!

UP EKOGLASS, d. o. o., je inovativno učno podjetje, ustanovljeno s strani dijakov 4.b letnika. Naša ekipa se je povezala in združila svoje talente ter strast do skrbi za okolje, kar je vodilo do ustanovitve podjetja v začetku preteklega leta. Učno podjetje sestavlja 14 dijakov, vsak posameznik je ključen za uspešen razvoj naše zgodbe s trajnostnimi izdelki. Skupaj smo idejo razvijali že v lani, letos smo poslovno idejo nadgradili s poudarkom ročnega dela, pletenih ročajev in zapestnic za stekleničke.

Mentorji učnih podjetij Oskar Selčan, Tanja Trček Pelko, Marija Igerc, Nina Česnik, Tatjana Klemenčič

Deli objavo

Skip to content