Ekonomijada 2023

Od 15. do 18. marca 2023 smo se kot vsako leto udeležili Ekonomijade, ki je bila tokrat še posebej slavnostna, saj je praznovala dvajsetletnico obstoja. Prav zato je bila ponovno, tako kot prvo leto, organizirana v Sarajevu. Našo šolo smo predstavljali dijakinja Kristina Nikolić (1. B), dijak Vid Vidrih (2. C), ravnateljica Andreja Tamše in učiteljica slovenščine Tatjana Horvat.

Tokrat smo se družili malo drugače – namesto tekmovanja v ekonomskem znanju smo poglabljali mednacionalne odnose. Dijaki, učitelji in ravnatelji enajstih ekonomskih šol nekdanje skupne države Jugoslavije, torej  šol iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije (manjkali so samo predstavnike Črne gore) smo uživali v pestrem, sproščujočem in prijetnem programu, s čimer smo ustvarili nove prijateljske odnose in poglobili povezavo med nami.

Po sredinem spoznavnem dnevu s predstavitvami vseh udeleženih šol smo četrtek preživeli med ogledom znamenite Baščaršije, podžupanja pa nas je sprejela tudi v prenovljeni sarajevski mestni hiši, ki nas je vse navdušila.

V petek smo skupaj dihali na posebnem energijskem področju Visoko, kjer smo si ogledali znamenite bosanske piramide in čudovit tematski park, hkrati pa na tem bioenergetsko posebnem področju s pitjem »žive« vode dobili še dodatno pozitivno energijo.

Prehitro je prišla sobota, zadnji dan našega druženja, ki smo jo dopoldan tako dijaki kot učitelji preživeli na tematskih delavnicah o nenasilju.  Po kratkem skupnem zaključku, na katerem nas je ravnateljica Amira Kadrispahić še zadnjič pozdravila in nam zaželela srečno vrnitev domov, smo še enkrat skupaj zapeli neuradno sarajevsko himno »Sarajevo, ljubavi moja«, s katero sta tudi prvi dan naša  dijaka zaključila predstavitev naše šole.

Najbolj sproščeni del našega druženje pa so bili seveda večeri, ki so jih dijaki preživeli s svojimi gostitelji in v sarajevskih lokalih, učitelji pa ob skupnih večerjah z glasbenim programom, petjem in plesom.

Preživeli smo štiri res čudovite skupne dneve, ki so nas tako strokovno kot družabno povezali, zato se že veselimo prihodnje Ekonomijade v Beogradu.

Tatjana Horvat

Deli objavo

Skip to content