Erasmus + izobraževanje učiteljev – IKT orodja za sodoben pouk na Islandiji - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Erasmus + izobraževanje učiteljev – IKT orodja za sodoben pouk na Islandiji

PMS Erasmus+ SL je v mesecu oktobru 2023 organiziral aktualno izobraževanje za učitelje s področja IKT orodij za sodoben pouk. Tečaj je potekal na Islandiji, v glavnem mestu Rejkyavik.

15. 10. 2023 smo se zbrali učitelji iz različnih evropskih držav (Hrvaška, Reunion, Bolgarija, Belgija, Madžarska, Estonija, Ukrajina, Latvija in Nemčija). Skupaj je bilo 28 učiteljev. Vsi udeleženci smo pred pričetkom tečaja predstavili svojo državo, mesto od koder prihajamo in šolo, z namenom prihodnjega potencialnega sodelovanja, v okviru različnih oblik Erasmus+ izmenjav. Do 20. 10. je sledilo vsakodnevno izobraževanje. Program vsebin je bil sledeč:
1. Dan: spoznavanje, mreženje med udeleženci, prejem vseh gradiv, vodena aktivnost – najdi partnerja za mogoč Job shadowing.
2. Dan: predstavitve udeležencev, kreiranje QR kod, oblikovanje, optimizacija vsebin, raziskovanje interaktivnih in predstavitvenih orodij.
3. Dan: pregled širokega nabora aplikacij in orodij za izvedbo pouka, raziskovanje video aplikacij, kot npr. Stop motion, chroma video tool, Capcut, itd.
4. Dan: pregled možnih orodij na tablicah in pametnih telefonih, uporaba mobilnikov za izvedbo pouka kot igre, spoznavanje različnih aplikacij za vključevanje vseh dijakov.
5. Dan: virtualna resničnost – uporaba in ustvarjanje iger in delovnih izzivov za dijake, spoznavanje virtualne in navidezne resničnosti, igra z različnimi orodji.
6. Dan: uporaba IKT orodij za delo z literaturo v razredu, izdelava digitalnih zgodb, spoznavanje več aplikacij za izdelavo delovnih listov, posterjev idr., uporaba Google forms.
Tečaj mi je omogočil vpogled v sodobne oblike pouka z uporabo najrazličnejših IKT orodij. Te bom preizkusila pri svojem delu pri pouku, kot tudi, najbolj uporabne in zanimive predala svojim kolegom. Ob pridobivanju novih znanj sem imela priložnost spoznati tudi kolege iz drugih evropskih držav, s katerimi smo sklenili ne le prijateljstva, temveč tudi obljubo, da se bomo v prihodnje povezovali. Zahvaljujoč izkušnji sem tudi urila svoje znanje iz angleškega jezika. Nedvomno pa je pomembno tudi zavedanje vseh prisotnih, da smo člani EU in smo del skupne zgodbe. Tovrstne prakse menim, da bi morala EU omogočiti prav vsem učiteljem, saj le znanje in povezovanje nas bo opolnomočilo.
Pripravila: Tea Seliškar Otrin, učiteljica strokovno teoretičnih predmetov

Deli objavo

Skip to content