Erasmus+ – Projekt WE GO GREEN – 6. izmenjava: Nemčija - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Erasmus+ – Projekt WE GO GREEN – 6. izmenjava: Nemčija

LOCAL WASTE SEPARATION AND RECYCLING

Šesto srečanje partnerskih šol v okoljevarstvenem projektu We Go Green v Nemčiji.

Sodelujoče države v projektu: Nemčija, Hrvaška, Češka, Španija, Norveška in Slovenija.

Sodelujoči dijaki: Nik Hovnik, Hana Tahirović, Amina Jašaragić, Tomaž Mesec in Zvezdana Lepušina.

V času od 20. do 25. 3. 2023 smo se udeležili srečanja šestih partnerskih šol v projektu We Go Green, ki smo ga zasnovali januarja 2020.

Šola gostiteljica se nahaja v mestu Gelsenkirchen v gosto naseljenem zahodnem industrijskem delu Nemčije, kjer lahko v krogu ene ure vožnje z vlakom obiščemo naslednje večje kraje: Düsseldorf, Wuppertal, Essen, Dortmund in Köln. Srečanja se je udeležilo po pet dijakov in dva učitelja z vsake partnerske šole, nemški dijaki in profesorji pa so se dejavnosti udeležili v veliko večjem številu.

Dijaki in profesorji smo sodelovali v različnih dejavnostih, povezanih z recikliranjem. Doma smo pripravili PowerPoint predstavitve o tem, katere korake je posamezna šola v času projekta že izvedla in na katere načine smo poskušali ozavestiti dijake, profesorje in vse ostale v lokalni skupnosti.

Dijaki so obiskali različna podjetja in tam preživeli eno dopoldne. Njihova naloga je bila, da v podjetjih poizvejo, kako skrbijo za čisto okolje in trajnostni razvoj, nato pa so o tem pripravili predstavitve. Sprehodili smo se po Gelsenkirchnu in obiskali županjo, ki nam je povedala veliko zanimivosti o mestu, ki šteje 260.000 prebivalcev 150 različnih narodnosti. Mesto smo si ogledali tudi z avtobusa in obiskali travnike, kjer se je včasih nahajalo na stotine premogovnikov; zadnjega so zaprli leta 2018. Udeležili smo se športnih iger, prisostvovali na učnih urah ekonomije in tujih jezikov, obiskali nemške družine, pripravili skupen obrok in se družili. Dijaki so v skupinah pobirali cigaretne ogorke na ulicah mesta. Sledil je obisk živalskega vrta, izvedli smo sejem izmenjave rabljenih oblačil in različnih predmetov, ki smo jih prinesli s svojih domov, ter organizirali flower power zaključno zabavo.

V četrtek, 30. marca 2023, je bil v Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), osrednjem časopisu regije, objavljen članek o naši dejavnosti.

Srečanje v mestu Gelsenkirchen je bilo zadnje v sklopu srečanj projekta Erasmus+ We Go Green.

Mentorici: Tea Seliškar Otrin in Bojana Dragoš

Deli objavo

Skip to content