Erasmus+: spoznavanje platforme Arduino in jezika C++ - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Erasmus+: spoznavanje platforme Arduino in jezika C++

V okviru programa Erasmus+ sem se med 20. in 25. septembrom 2021 udeležil šestdnevnega izobraževanja v Firencah, ki je potekalo v angleškem jeziku.

Namen tečaja je bil seznanitev udeležencev iz različnih šol z osnovami programskega jezika C++ in elektronske platforme Arduino. Širša raba pa lahko zajema še področja programiranja, elektronike, robotike, mehatronike, zabavne industrije itd.

Tečaj se je začel s posameznimi predstavitvami. Sledil je uvod o teoretičnih osnovah programskega jezika C++ in uporabi spletne povezave za platformo Arduino, ki je dostopna vsem (t. i. open source) ter omogoča lažjo uporabo elektronike in programskega jezika v različne namene.

V naslednjih dneh so sledile praktične naloge, ki smo jih izvajali s programiranjem, uporabo Arduina in osnovnih elektronskih elementov. Tako smo lahko razumeli zgradbo in delovanje ter ju tudi popravljali in izboljševali.

Preko praktičnih nalog smo se seznanili z globljim pomenom kodiranja s programskim jezikom C++ in delovanjem elektronskih elementov ob uporabi platforme Arduino. Povečali smo tudi svoje digitalne spretnosti in postali bolj motivirani za razvoj digitalnih kompetenc.

Posredno smo povečali tudi zavedanje, da živimo v času, ki nujno potrebuje spremembo mišljenja, razvijanje ustvarjalnosti ter iskanje inovativnih idej za lažje in hitrejše prilagajanje nenehnim spremembam.

Tečaj je bil enkratna in neprecenljiva izkušnja, saj smo se srečevali z neposrednimi izzivi in metodologijo, ki je vezana na ustvarjalno delovno okolje. Pridobili smo nove veščine in znanja, ki nam bodo koristila v našem delovnem okolju. Z učitelji iz Romunije, Poljske in Finske smo si izmenjali delovne izkušnje, pri reševanju vsakodnevnih izzivov pa smo se počutili kot velika učeča se družina.

Stojan Česnik

Deli objavo