General Rudolf Maister nas je navdušil - Srednja ekonomska šola Ljubljana

General Rudolf Maister nas je navdušil

Letos praznujemo 150. letnico rojstva in 90. letnico smrti velikega Slovenca, generala Rudolfa Maistra – Vojanova, pesnika, bibliofila in hkrati borca za severno mejo.  Generalu Maistru in njegovim borcem se lahko zahvalimo, da sta Maribor in Štajerska ostala del Slovenije.
V okviru krožka Kreativna bralnica in ustvarjalnica smo zato v torek, 23. 1. 2024, medse povabili generalnega sekretarja Zveze društev General Maister, g. Rudija Pfeiferja,  podpredsednika društva general Rudolf Maister Ljubljana, g. Mitjo Meršola, in g. Vitka Roša, sina Maistrovega borca in velikega domoljuba.
Gostje so našim dijakom približali vlogo in pomen generala Maistra za Slovence. General Maister je bil tudi pesnik in velik bibliofil. Krožek Kreativna bralnica in ustvarjalnica v letu generala Maistra načrtuje še obisk njegove rojstne hiše v Kamniku, ogled zapusčine Maistrove knjižnice v Univerzitetni knjižnici Maribor in Zavrha v Slovenskih goricah, kjer je tudi čudovit muzej in razgledni stolp generala Maistra. Muzej se nahaja v prenovljeni Štupčevi hiši.
NAPREJ
Bratje! V Triglavu ognji gore:
žarki kresovi, krvavi plameni,
kakor silni meči ognjeni,
ki jih sami arhanglji vihte.
Bratje! Naša pomlad gre iz tal,
bistra ko burja, močna ko val:
v naša domovja se je zagnala,
tmo’ razklala, sonce skovala,
sonce – kralja Matjaža dan.
Bratje, v sedlo, vajeti v dlan:
Drava nas zove, Jadran rjove,
vranci naj skrešejo trde podkve,
bratje – naprej!
(Rudolf Maister – Vojanov)
Mentorji Kreativne bralnice in ustvarjalnice
Zdenka Sušec, Jasmina Didić Horvat in Stojan Česnik.

Deli objavo

Skip to content