Pariz je raj za zaljubljene - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Pariz je raj za zaljubljene

Petdnevno potovanje v dveh terminih v novembru 2023

Že dolgo navdihuje umetnike in ljubitelje vsega lepega. Veličastne Elizejske poljane in Eifflov stolp, vaški čar Montmartra, blišč elitnih trgovin, bogati slavni muzeji, donenje orgel v gotski katedrali Notre Dame – vse to in še več je razlog, da se milijoni ljudi zaljubijo prav v Pariz.

Tudi nas je očaral.

Pot nas je vodila preko mejnega prehoda Karavanke, mimo Salzburga, Münchna in Stuttgarta v Francijo, nato pa mimo Metza in Reimsa proti Parizu. Ob našem prihodu se je francoska prestolnica ravno prebujala, mi pa smo se odpravili proti Versaillesu, slavnemu dvorcu Ludvika XIV. in se sprehodili po njegovih prostranih vrtovih.

Futuristična poslovna četrt La Defénse nas je prevzela s svojo mogočnostjo.

Ob čudovitem sončnem zahodu smo se povzpeli na jekleno damoEifflov stolp.

V Parizu si znamenitosti sledijo druga za drugo, na dveh kilometrih lahko pravzaprav vidimo vse tisto, o čemer pojejo slavni šansoni: Latinsko četrt, katedralo Notre Dame, muzej Louvre, Elizejske poljane, trg Concorde, Slavolok zmage, galerijo LaFayette.

Obiskali smo muzej Citéco, Cité de l’Économie – prvi evropski muzej, ki je posvečen ekonomiji. Skozi voden interaktivni ogled smo doživeli edinstveno izkušnjo, ki združuje izobraževanje z dediščino in  vabi k odkrivanju ekonomije. Spoznavali smo vpliv gospodarstva na naše vsakdanje življenje in svet. Odkrivali smo ključne koncepte in razpravljali o ekonomskih akterjih, vlogi denarja, oblikah menjave.

Čakal nas je še vzpon na grič Montmartre in ogled bele bazilike Sacré Cœur.

Na poti domov smo se ustavili v Strasbourgu, kjer domuje Evropski parlament. Sprehodili smo se po idiličnih uličicah starega dela mesta.

Pariz nas je navdušil. Izlet bomo gotovo še kdaj ponovili.

Vodja ekskurzije: Bojana Dragoš, prof. angl. In franc.

Deli objavo

Skip to content