ROŠKARJI NA NAJVEČJEM PODJETNIŠKEM DOGODKU NA SVETU

ROŠKARJI V MOSKVI PREDSTAVLJALI PODJETNIŠKE IDEJE

Življenje v dobi četrte industrijske revolucije nas postavlja pred nove in nove izzive. Ti izzivi izvirajo iz podjetništva in trenutnih trendov v podjetništvu, ki postajajo gonilna sila ne samo ustvarjanja novih produktov in delovnih mest ampak tudi naših vsakdanjih življenj. Takšnih izzivov se z veseljem lotimo tudi na Srednji ekonomski šoli Ljubljana, kjer smo se v sklopu »Synergy Global Foruma« udeležili podjetniškega tekmovanja v Moskvi. In to ne samo katerega koli tekmovanja, ampak tekmovanja, kjer je sodelovalo več kot 20.000 dijakov iz več kot 50 držav. Iz Roške smo se podali Nik Dobnikar, Jana Grlica, Tea Seliškar Otrin in Matic Pilko.

Toda, pot do Moskve je bila vse prej kot lahka. Morali smo premagati dve zahtevni nalogi, tako po administrativni kot po poslovni plati. Najprej smo premagali prvi nalogo, kjer so znani svetovni podjetniki s pomočjo 30-ih vprašanj in kratkega eseja preverili našo podjetniško znanje ter predvsem razmišljanje. Podjetniški duh je na Roški cesti 2 močno prisoten, zato smo prvo oviro preskočili kot za šalo in se že usmerili na drugo nalogo, kjer so nam postavili izziv z naslovom »kako izboljšati socialno življenje v mestih«.

Podjetniška žilica je skupaj z inovativnostjo, ustvarjalnostjo ter trdim delom rodila idejo z imenom »Adventure Park Drago«, kjer si lahko turisti na enem mestu ter v samo 1 uri ogledajo vse regije in turistične znamenitosti Slovenije. Ime pustolovskega parka izvira iz simbola Ljubljane – zmaja, kateremu smo nadeli ime Drago (angleško – dragon).

Naloga katero smo morali premagati, da smo odvihrali v Moskvo, je od nas zahtevala veliko domišljije, trdega dela ter inovativnosti. Nasmeh, sproščenost in timsko delo so nam omogočili sproščeno delovno okolje, ki je predstavljalo odskočno desko za skok v Moskvo.

Po oddanih dokumentih je sledilo nekaj dolgih dni do objave rezultatov, ki pa so pričarali gromozanski nasmeh na naše obraze. Ideja nas je pripeljala, ne samo do Moskve, ampak tudi do največjega podjetniškega foruma na svetu, kjer je sodelovalo več kot 20.000 ljudi iz vseh koncev sveta. Moskva, je na »Synergy Global Forumu« gostila svetovno znana imena kot so lastnik Virgin Airlines Richard Brenson in svetovno znani motivator Nick Vujicic. In na tem dogodku smo bili prisotni tudi Roškarji!

V finale se

je uvrstilo 12 najboljših ekip iz celega sveta. Poleg naše ekipe so sodelovale še ekipe iz Avstrije, Rusije, Kazahstana, Belorusije, Tadžikistana in Kirgizije. Zmagala je ekipa iz Rusije, ki je predstavila napravo, ki omogoča takojšnji priklic gasilcev, reševalcev in policije na kraj kakšnega dogodka. Drugo mesto so osvojili naši severni sosedje, ki so predstavili platformo ”groundsurfing”, ki vam omogoči doživeto in cenejšo nogometno izkušnjo kjerkoli na svetu. Tretje mesto je dosegla ekipa iz Kazahstana, ki je predlagala oglaševalski prostor z mestno veliko digitalno tablo, ki projicira osnovne pomembne podatke kot so vreme, čas, datum ipd., hkrati pa oglaševalski prostor v centru mest. Roškarji svojega rezultata nismo spoznali, vendar smo ponosni in veseli, da smo se uvrstili med 12 najboljših ekip na svetu.

Učenje ni samo sedenje za šolskimi klopmi, ampak je vse prej kot to. Spoznavanje nove kulture in sklepanje novih prijateljstev nas je pripeljalo do ne samo enormno novega znanja, motivacije in želja, ampak tudi do novih izzivov, h katerim smo se zavezali na Srednji ekonomski šoli Ljubljana. Življenje je sestavljeno iz mnogih izzivov. Ponosni in veseli smo, da smo lahko predstavljali ne samo našo šolo, temveč tudi našo občino Ljubljano ter prečudovito državo, na tako velikem dogodku kot ta, ki smo se ga udeležili.

Nick Vujicic, človek, ki je brez obeh nog in rok dosegel in presegel vsa naša in njegova pričakovanja, nam je podal misel, ki je resnična, uresničljiva in ganljiva:

»Work Hard, Dream Big, Enjoy the Life, but never forget that family and friends comes first.«

Nekaj utrinkov pa lahko pridobite na naslednji povezavi: Slike iz Moskve in v galeriji slik pod prispevkom.

V kolikor pa bi si želeli prebrati tudi, kaj so zapisali o nas v Dnevniku dne 28. 12. 2017, pa si lahko ogledate na tej povezavi v tiskanem mediju in elektronski verziji na tej povezavi.

Pripravila: Matic Pilko in Tea Seliškar Otrin, Srednja ekonomska šola Ljubljana, Roška

[nggallery id=”118″].

Deli objavo

Skip to content