Športni tabor v Kranjski Gori in športni dan na Rakitni - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Športni tabor v Kranjski Gori in športni dan na Rakitni

Letos so dijaki prvih letnikov (1.a in 1.b) Srednje ekonomske šole Ljubljana obiskali športni tabor v Kranjski gori. Navkljub pandemičnim razmeram, smo tabor ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov in priporočil izvedli varno in neproblematično. Na poti iz Ljubljane do Kranjske gore so dijaki med vožnjo spremljali kratek opis gora, gorskih grebenov, najvišjih vrhov in značilnosti Kamniško–Savinjskih Alp, Karavank, Julijcev in treh alpskih dolin: Krme, Kota in Vrat.

Dijaki so bili pri izvajanju aktivnosti razdeljeni v tri skupine. Vsaka od njih je dnevno opravila začrtane športne in izobraževalne vsebine, in sicer:

  1. Pohod iz Kranjske gore v dolino Krnice. Od doma v centru Kranjske Gore smo se, po Vršiški cesti mimo jezera Jasna, odpravili proti koči v Krnici oz. Malemu Tamarju. Čudovita gorska pot poteka ob strugi reke Pišnice. Dijaki so ob odcepu poti za Špik čez Kačji graben izračunali nadmorsko višino gore Špik. V Malem Tamarju smo bili deležni impresivnih in čudovitih pogledov na ostenja Razorja, krniške stene, Gubna, Škrlatice, Velike Dnine, Lipnice in ostalih gora v bližini. Gorski vrhovi so bili še vedno obdani s snegom. Dijaki so poslušali kratko predavanje o nastanku ledeniških gorskih dolin, geoloških značilnostih tega konca Julijskih Alp in dobili lekcijo o značilnem biotopu in biocenozi Krnice.
  2. Kolesarjenje v Planico. Vsaka skupina je opravila kolesarski izlet iz Kranjske gore po urejeni kolesarski stezi mimo Podkorena in Rateč do nekdanjega mejnega prehoda z Italijo v Planico. V dolini pod gorskim grebenom Ponc smo se ustavili in uživali v lepih pogledih na gore in skakalnice. Dijaki so se lahko peš povzpeli čez hrbtišče velike skakalnice na vrh zaletišča in tudi s te perspektive zaužili pogled na dolino pod Poncami. Na poti proti Kranjski gori smo se ustavili še v naravnem rezervatu Zelenci, kjer smo bili navdušeni nad smaragdno zeleno vodo izvira Save Bohinjke in edinstvene flore v zaščitenem naravnem okolju.
  3. Orientacijski pohod. Dijaki so v skupinah po štiri (mešane skupine) opravili dvourni orientacijski pohod čez nižji hrib Divje peči in po bližnji okolici. Na poti so ob uporabi ročnega kompasa reševali različne zastavljene naloge in uganke. V sproščenem tekmovalnem duhu so bili na koncu pohoda razglašeni rezultati in zmagovalna skupina. Štelo je sodelovanje in ekipni duh ter medsebojna pomoč.
  4. Predstavitev nordijske hoje. Dijaki so opravili lažji pohod na nekdanjo vojaško karavlo v Karavankah na višini cca 1.500 m. Pri tem so spoznavali osnove in koristi nordijske hoje ter opreme.

Zadnji dan smo vsi prijetno utrujeni, navdušeni in zdravi varno zapustili Kranjsko Goro in v pričakovanju prihodnjega tabora polni lepih vtisov odšli v Ljubljano.

Športni dan

1.c se zaradi odrejene karantene ni mogel udeležiti športnega tabora, zato smo za njih organizirali športni dan z različnimi aktivnostmi. Na izbrano lokacijo smo se odpravili že ob 8.00 zjutraj. Pot do Rakitne ni bila dolga, tam pa nas je pričakal domačin g. Darko Jerina, predsednik Turističnega društva  Rakitna, ki je imel za nas predavanje o zanimivi poti Rakiškega jambora, zgodbi stari že skoraj130 let, ko so domačini za Henrika Angela Jazbeca izdelali jadro za njegovo ladjo Beechdale – Bukova dolina, ki je doživela nesrečo blizu Balearskih otokov. Jadro so domačini na dolgi in zapletov polni poti uspešno spravili iz Rakitne v Trst. Ob jezeru smo si ogledali repliko znamenitega mogočnega jambora.

Sledil je pohod na Rotovc (vrh ima skoraj 1.000 m), od koder so naši pogledi segali proti Slivnici, Snežniku in okoliškim vasem. Spustili smo se do tamkajšnje cerkve, nato pa se z avtobusom odpeljali do lokacije hotela na Rakitni, kjer je bil čas namenjen raznovrstnim športnim aktivnostim. Dijaki so ob malici posedali na soncu in se sončili.

Veseli in prijetno utrujeni smo se srečno vrnili domov.

Deli objavo

Skip to content