Strokovna ekskurzija na slovensko obalo, 12. 4. 2022 - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Strokovna ekskurzija na slovensko obalo, 12. 4. 2022

Z dijaki 1. letnikov smo 12. 4. 2022 opravili učno ekskurzijo na slovensko obalo – ogledali smo si krajinski park v Strunjanu in Luko Koper.

V prekrasnem pomladnem dnevu smo se najprej ustavili v Strunjanu. Izkušena vodička nam je pokazala zaščiteno morsko laguno, kjer sobivajo številne endemične živali in rastline, sicer značilne za obalno področje. Po ogledu lagune smo se po učni poti povzpeli na značilne strunjanske klife in bili priča čudovitim pogledom na strunjanski zaliv, obalo, italijanski Trst, Gradež in celo Benetke. Ob poti smo spoznali značilno mediteransko floro in morsko favno. Strunjanski obalni klif je s svojimi 80 metri najvišji obalni klif v vzhodnem delu Jadrana. Učno krožno pot smo zaključili ob znamenitem križu na vrhu klifa in se spustili do izhodišča.

Z avtobusom smo se nato odpeljali v Luko Koper, naše edino in največje pristanišče. Vodnik nas je popeljal po vseh pristaniških terminalih in razložil logistične, pristaniške in skladiščne postopke ter ostale manipulativne dejavnosti v pristanišču. Videli smo praktično celotno pristaniško infrastrukturo, različne tipe ladij, skladišč in postopke upravljanja s pretovorom blaga, kar je bila prvovrstna učna izkušnja za vse udeležence ekskurzije.

V starem mestnem jedru Kopra so dijaki imeli prostočasne in učne dejavnosti. Zadovoljni, polni novih spoznanj, izkušenj in informacij smo se odpravili proti Ljubljani.

Deli objavo

Skip to content