Your Europe, Your Say 2023 – aktivni mladi v EU - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Your Europe, Your Say 2023 – aktivni mladi v EU

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je 23. in 24. marca gostil 14. dogodek Your Europe, Your Say! (YEYS!), ki je v Bruselj pripeljal 105 dijakov iz 35 šol iz vseh 27 držav članic EU in sedmih držav kandidatk. Slovenijo je na dogodku zastopala Srednja ekonomska šola Ljubljana, ki so jo predstavljali dijaki Mark Aberšek, Miha Cimprič in Danijel Milentijević iz 2. letnikov.

Glede na številne družbene in gospodarske izzive, krčenje državljanskega prostora in grožnjam miru ter temeljnim pravicam se je letošnja konferenca osredotočila na “dialoge o demokraciji mladih” in je bila namenjena zagotavljanju, da se pri oblikovanju prihodnosti Evrope slišijo glasovi mladih.

Priporočila dijakov iz dogovdka bodo junija 2023 predložena evropskim institucijam in oblikovalcem politik EU na visoki ravni.

Priporočila dijakov za evropske institucije so:

  1. EU poenostavljeno: aplikacija EYou, ki mladim omogoča neposredno sodelovanje s politiki in civilno družbo tako, da izberejo svoje glavne interese in spremljajo najnovejši razvoj na lokalni ravni
  2. Platforma E-Youth za informacije o Evropski uniji je način za poenostavitev politike za mlajše generacije in jim daje forum, kjer se lahko sliši njihov glas
  3. Platforma EYout(h)rust bo povečala transparentnost v politiki na lokalni, nacionalni in ravni EU
  4. Projekt Demokratično mnenje mladih (YDO), ki bo izboljšal kakovost državljanske vzgoje in udejstvovanja v Evropi z vzpostavitvijo veleposlaniškega programa EU, ki bo zbiral mnenja mladih in predlagal priporočila za oblikovalce politik.
  5. Več pobud, ki jih financira EU in jih vodijo mladi ZA mlade.

»Povejte nam, kakšna so vaša pričakovanja in upi za prihodnost Evrope. Kaj bi radi videli spremenjenega? Kar naprej, dvignite svoj glas, bodite ustvarjalni in spontani,« je dejala predsednica EESO Christa Schweng dijakom, zbranim na dogodku.

»To je kritičen trenutek za verodostojnost Evrope kot mesta miru, demokracije in blaginje. Za spopadanje z novimi izzivi mora EU prisluhniti mladim in sprejeti nove ideje. Danes bomo spremljali rezultate vašega dela .«

Podpredsednik EESO za komuniciranje Cillian Lohan je dijakom povedal, da bo EESO njihova priporočila posredoval na junijskemu dogodku Evropskega parlamenta EYE (European Youth Event) v Strasbourgu, saj glas mladih šteje, ker morajo ravnooni voditi spremembe v jutrišnji Evropi.

»V teh kriznih časih je pomembno to, da postanemo aktivni. Ko sistem začne kazati razpoke ali ko je ogrožen, moramo vsi opustiti svoje zasebne dejavnosti in postati aktiven. Danes ste naredili ta korak: hvala,« ja zaključil Lohan.

Biliana Sirakova, koordinatorka EU za mlade pri Evropski komisiji, nas je spomnila, da je cilj takih pobud pritegniti mlade, da postanejo aktivni državljani. Brez aktivnih državljanov ni delujoče demokracije. »To, kar so ti mladi naredili danes, ponazarja, kaj je demokracija:

je moč ljudi, ki se združujejo, da naredijo spremembe in vplivajo.«

Razprave so pokazale, da mladi menijo, da v Evropski uniji trenutno ni prostora za njihov glas.

Izrazili so razočaranje in razočaranje, ker ne verjamejo, da imajo vsa orodja in informacije, potrebne za ukrepanje in spreminjanje družbe.

Članica EESO Neža Repanšek jih je pomirila, da je ta frustracija dobro izhodišče za spremembe, pri čemer je izhajala iz lastnih izkušenj: »Moja motivacija, da začnem aktivno sodelovati, se je rodila iz frustracije. Videla sem, da smo lahko, ko mladi stopimo skupaj, zelo

močna sila. Nikoli nisi premlad, da bi kaj spremenil na svetu.«

Ismael Páez Civico, član upravnega odbora Evropskega mladinskega foruma, je pojasnil, »Ne boste videli hitre spremembe; ta se zgodi čez čas. Toda prosim, ne izgubite upanja! Še naprej si prizadevajte za spremembe, ker to, kar govorite, vodi do odločitve

odločevalcev na koncu.«

Udeleženci so se med zaključno sejo YEYS-a! udeležili predstave gledališča Navpaky, ki je predstavljala kompilacijo 9 odrskih pesmi v ukrajinščini, ki so pripovedovale zgodbe mladih ljudi, ki se soočajo z različnimi življenjskimi izkušnjami v okolju, ki odraža trenutne dogodke v Ukrajini.

Objavljeno na: https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/press-releases/yeys-2023-youth-ask-more-transparent-digital-and-simplified-eu#downloads

Fotografije: uradne fotografije iz dogodka YEYS! 2023

Deli objavo

Skip to content