Zavod 404: Inteligentna ulična razsvetljava - Srednja ekonomska šola Ljubljana

Zavod 404: Inteligentna ulična razsvetljava

Inteligentna ulična svetilka je projekt, ki so ga po okriljem Zavoda 404 ustvarjali dijaki štirih srednjih šol. Izdelali smo jo že v šolskem letu 2015/16, dograjujemo pa jo tudi letos.

Projekt inteligentna ulična svetilka so v šolskem leto 2015/16 ustvarjali dijaki štirih srednjih šol, in sicer: za oblikovanje so poskrbeli dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, za mehanske dele dijaki Srednje šole tehničnih strok Šiška, za elektrotehniko dijaki Srednje šole Domžale in za poslovni načrt in trženje dijaki Srednje ekonomske šole Ljubljana. Ekipo mentorjev so sestavljali: Tadej Trinko, Zdenka Sušec, Peter Rau, Rok Capuder, Tea Seliškar Otrin in Klaudio Štemberger.

Inteligentna svetilka je sposobna sama zaznavati naravno osvetljenost in temu ustrezno prilagajati svojo svetilnost. LED tehnolgija postaja v zadnjem času vse bolj uveljavljena kot energijsko učinkovita rešitev. Težava, ki jo zaznavanjo v mestih je preosvetljenost. Ta nasiči nočno nebo s svetlobnim onesnaženjem, ki ne moti le prebivalcev, ampak vpliva tudi na bioritem živali, predvsem ptic, ki živijo tudi na obrobjih mest. LED (light emitting diode) diode za svoje delovanje izkoriščajo polprevodniški člen, ki ob pravih pogojih zasveti. So izredno učinkovite in zelo svetle.

S projektom nadaljujemo tudi letos. Trenutno se učimo pisanja kode, ki bo omogočila različno vrste osvetlitve, glede na vremenske razmere: sneženje, megla, dež idr. V drugi fazi bodo svetilke med seboj lahko tudi komunicirale, opazovale cestišče pod seboj in se prižigale le v primeru, da bodo zaznale gibanje.

Več o projektu si lahko preberete v prispevku objavljenem v časopisu Delo.

670x420_img_4611 670x420_img_4614 670x420_luc sz5_final_razlaga sz5_untitled-6

 

Deli objavo

Skip to content